keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Anna-Leena Härkönen - kirjailija


Anna-Leena Härkönen on kotimaisen kulttuurikentän moniottelija. Hän on syntynyt 10. 4. 1965 Limingassa, kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1985, opiskellut Teatterikorkeakoulussa ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella ja valmistunut näyttelijäksi 1989. Nykyään Anna-Leena Härkönen asuu Helsingissä ja toimii vapaana kirjailijana ja näyttelijänä. Hän vietti lapsuudessaan joitakin jaksoja kesälomastaan Kärkisessä, jossa oli hänen mummolansa.

Anna-Leena Härkönen on teini-ikäisestä alkaen kuulunut kulttuurielämämme huippuihin niin kirjailijana, käsikirjoittajana kuin näyttelijänäkin. Hän nousi julkisuuteen lukioikäisenä julkaistuaan vuonna 1984 kohua herättäneen ja kiitosta keränneen esikoisteoksensa Häräntappoase. hän kirjoitti Häräntappoaseen ollessaan Kempeleenlukion toisella luokalla. Esikoisromaanistaan lähtien Härkönen on tarttunut aiheisiin, joista muut ovat vaienneet, ja herättänyt uskalluksellaan keskustelua.

Hänen esikoisteoksensa Häräntappoase palkittiin J. H. Erkon rahaston palkinnolla vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Häräntappoaseesta on tehty sovitukset myös telvisioon ja teatteriin. Härkönen on kirjoittanut pitkään kolumneja muun muassa Anna- ja Image-lehtiin. Häneltä ilmestyi vuonna 2005 teos Loppuunkäsitelty, joka kertoo hänen nuoremman sisarensa Killin itsemurhasta. Lisäksi hän on saanut muun muassa Kiitos kirjasta -mitalin 1985, Oulun läänin taidepalkinnon 1985 sekä Suuren suomalaisen kirjakerhon tunnustuspalkinnon vuosina 1991, 1994 ja 1998.

Härkösen teoksista on tehty useita elokuva- ja näytelmäsovituksia. Häräntappoase on esitetty kuusiosaisena televisiosarjana, ja siitä on tehty useita näyttämösovituksia eri puolilla Suomea. Käsikirjoittaja Tove Idström ja ohjaaja Claes Olsson tekivät Akvaariorakkautta-teoksen pohjalta kiitetyn kokoillan elokuvan.

Anna-Leena Härkösen monipuoliseen näyttelijänuraan mahtuu rooleja niin teatterinäyttämöillä, tv-draamoissa kuin elokuvissakin. Hän on myös käsikirjoittanut näytelmiä, tv-sarjoja ja elokuvia muassa suositun ja palkitun Vuoroin vieraissa -televisiosarjan (yhdessä Pekka Milonoffin kanssa) ja elokuvan Onnen varjot.

Uudessa romaanissaan Ei kiitos Anna-Leena Härkönen palaa kirjailijalle tuttuun teemaan, parisuhteen kipuiluun. Aran aiheen terävän humoristinen käsittely on taattua Härköstä. Kirjan päähenkilö Heli kärsii seksin puutteesta, sillä hänen aviomiehensä Matti ei halua seksiä. Härkönen kuvaa pitkän avioliiton kriisiä tuttuun komedialliseen tyyliinsä ja saa kerronnallaan suomalaiset jälleen punastelemaan.

Näyttelijänä Härkönen nousi julkisuuteen Mikko Niskasen elokuvan Mona ja palavan rakkauden aika (1983) kautta. Siinä hän näytteli nuorta lukiolaistyttöä, joka löytää Jeesuksen. Härkösen tunnetuin rooli on kuitenkin ehkä Liisa Metsolan osa suositussa televisiosarjassa Metsolat. Lisäksi hän on näytellyt merkittäviä sivuosia viime vuosien elokuvissa, kuten Tyttö sinä olet tähti (2005), Onnen varjot (2005) ja Kuutamolla (2002). Nuori Härkönen teki loistavan suorituksen Minna Canthin näytelmässä Anna-Liisa, jossa hän esitti nimiosan. Televisioelokuvan (1988) ohjasi Tuija-Maija Niskanen.

Härkönen on toiminut käsikirjoittajana niin televisiosarjoissa kuin elokuvissakin. Pääosan lisäksi Härkönen oli käsikirjoitusryhmän jäsen jo ensimmäisessä elokuvassaan Mona ja palavan rakkauden aika (1983). Hän on kirjoittanut myös Claes Olssonin ohjaaman ihmissuhde-elokuvan Onnen varjot (2005). Näiden kahden elokuvan välissä Härkönen kirjoitti yhdessä Pekka Milonoffin kanssa 12-osaisen televisiosarjan Vuoroin vieraissa (1996), joka oli huumorilla höystetty tarina pettämisestä. Härkönen käsikirjoitti myös televisioelokuvan Tähtikeinu (2003). Elokuva kertoi Eino Leinonja L.Onervanvälisestä suhteesta. Leinoa näytteli Vesa-Matti Loiri ja L.Onervaa Härkönen itse. Muita Härkösen käsikirjoituksia ovat tv-elokuva Pullahiiri (1989), tv-sarja Kuumia aaltoja (2003) sekä näytelmä Naisten juomaa (2005).
Anna-Leena Härkönen erosi aviomiehestään Olli Turusesta vuonna 2006.

Romaanit
Häräntappoase (1984)
Sotilaan tarina (1986)
Akvaariorakkautta (1990)
Avoimien ovien päivä (1998)
Juhannusvieras (2006)
Ei kiitos (2008)

Kolumnikokoelmat
Kauhun tasapaino ja muita kirjoituksia (1999)
Terveisiä pallomerestä ja muita kirjoituksia (2004)
Palele porvari ja muita kirjoituksia (2007)

Novellikokoelma
Karusellimatka (1993)

Omaelämänkerralliset teokset
Heikosti positiivinen (2001)
Loppuunkäsitelty(2005)

Muut teokset
Jos joku kysyis multa (laulutekstejä; 1991)
Musta enkeli (mainostoimisto Dynamon kirjakerhon julkaisu; Kaisaniemen Dynamo, 1999)
Sopan syvin olemus (keittokirja; 2000)

Käsikirjoitukset
Pullahiiri, tv-elokuva, TV2 1989
Vuoroin vieraissa, 12-osainen tv-sarja, TV1 1997 (yhdessä Pekka Milonoffin kanssa)
Tähtikeinu, tv-draama, TV1 kotikatsomo 2003
Kuumia aaltoja, 15-osainen tv-sarja, MTV3 2003
Onnen varjot, elokuva (ensi-ilta 11.2.2005)
Naisten Juomaa, näytelmä (ensi-ilta 6.10.2005, ja tusinan verran muita naisia mukana kirjoittamassa), KOM-teatteri

Filmografia
Harvoin tarjolla(2008 televisiosarja)
Tyttö sinä olet tähti (2005)
Onnen varjot (Titta, 2005)
Tähtikeinu (2003)
Hovimäki (Lilli, 2003, televisiosarja)
Kuumia aaltoja (Vuokko, 2003, televisiosarja)
Kuutamolla (2002)
Young Love(2001)
Parhaat vuodet(2000–2002, televisiosarja)
Sylvin kamari (2000)
Elämän suola (Päivi, 1997–1998, televisiosarja)
Tie naisen sydämeen (1996)
Tuomas Murasen rikos (1994)
Metsolat (Liisa, 1993–1995, televisiosarja)
Kultainen vasikka (1992)
Kultainen Koskelo (1989)
Painajainen(Nina Sundell, 1988, televisiosarja)
Anna-Liisa (elokuva)(1988)
Linna (1986)
Muistojeni albumi (1985)
Mona ja palavan rakkauden aika (1983)

Palkintoja
Telvis
J.H. Erkon palkinto1984
Kiitos kirjasta-mitali1985
Oulun läänin taidepalkinto 1985
Suuren suomalaisen kirjakerhon tunnustuspalkinto 1991, 1994 ja 1998
Helsingin seudun mielenterveysseuran tunnustuspalkinto 2005

2 kommenttia:

sini- kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
sini- kirjoitti...

mitkä ovat lähteet tähän tekstiin?